Wat is CLT?

CLT is de afkorting van Cross Laminated Timber of Kruislaaghout: dit zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen opgebouwd uit éénlaagse platen van massief hout die wij gebruiken als innovatief bouwsysteem.

Wist u dat per gebruikte m³ CLT,  2 ton CO₂ uitstoot wordt omarmd of gereduceerd?

Vanuit het oogpunt van een Architect is een nauwkeurige ontwerp studie vereist waarbij het CLT bouwsysteem wordt voorgefabriceerd en de realisatie veel aangenamer en sneller verloopt. 

Hout is de toekomst.

CLT houtbouw heeft tal van voordelen die bijdragen aan onze waarden voor het milieu, natuur en leefomgeving.

100% duurzaam product

Het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeerd wat bijdraagt aan een duurzaam bosbeheer en een CO₂ neutrale productie. Bij het kappen van 1 boom worden steeds 3 nieuwe bomen geplant volgens deze Europese normen.

Snellere en aangename realisatie

De bouwtijd van een CLT gebouw is tot 50% sneller in vergelijking met traditionele bouwtechnieken. De constructie van een CLT bouwsysteem is veiliger, heeft geen droogtijd nodig en verloopt met minder overlast.

Efficiënt en kostenbesparend

Onze passieve huisontwerpen en -technieken besparen u heel wat energie. Het bouwen van energiezuinige woningen betaalt zich terug door mooie subsidies en een gevoelig lage energiefactuur.

Waarom ontwerpen en bouwen wij in CLT?

Als Wood Architects is het ons doel om een oplossing te bieden aan de huidige klimaatopwarming met de uitdaging om unieke en moderne architectuur tot stand te brengen dat ook bijdraagt aan het welzijn van de mens. Hout is voor ons de meest efficiënte manier om CO₂ op te slaan en het bouwafval te beperken. 

62069df71f55cb8523db0ab6_Teammembers_Website_Alain - Circle

Alain de Saegher – Senior Wood Architect

CLT laat iedere bouwstijl toe.

Er is geen limiet voor onze creativiteit.

Iedereen denkt meteen aan de klassieke chaletstijl als ze denken aan houtbouw.

CLT is daarentegen enorm veelzijdig en kan gecombineerd worden met andere duurzame bouwmaterialen die bijdragen aan een duurzaam en uniek ontwerp. 

Is hout in z’n unieke vorm niet echt uw smaak?
Dan kan u het altijd schilderen in de gewenste kleuren of afwerken met andere materialen om uw droomhuis of project te verwezenlijken.

Terras van eengezinswoning CLT architectuur in Waasmunster

Hout als natuurlijk materiaal

CLT of hout in z’n onbewerkte vorm straalt warmte en gezelligheid uit.

De onvolmaaktheden van hout geeft uw project een uniek karakter. Die ongedwongen sfeer draagt volgens studies bij aan een gezondere en rustige geest dat wij volledig beamen. 

Massief hout laat hoge constructies toe

Bouwen met Cross Laminated Timber is veel lichter en kent een hoger draagvermogen dan beton of staal.

Daarom wordt CLT als kwalitatief hoogwaardig constructiemateriaal steeds populairder voor de bouw van hogere constructies zoals appartementen, industriële en commerciële gebouwen.

Kent u het hoogste CLT-gebouw in de wereld? 
De Mjøstårnet, bestaande uit een hotel, appartementen en kantoorruimte, is liefst 85,4 meter hoog en gelegen in Brumunddal, Noorwegen. 

Circulair product

CLT maakt deel uit van een circulair leven. Het gebruikte materiaal is nooit afval. Alles kan hergebruikt worden voor meubels of andere functionele voorwerpen. De fabrikant kan deze zelfs gebruiken als biomassa. In het laatste geval kan het gecomposteerd worden waardoor het hout in z'n natuurlijke habitat terecht komt.

Hoge brandwerendheid

Bij brand zal de buitenste laag verkolen en de verdere verspreiding van het vuur vertragen. Hierdoor blijven de binnenste lagen van de CLT-panelen beschermd en daardoor de stabiliteit gegarandeerd. Het bezwijken van de constructie is bij beton of staal veel minder voorspelbaar.

Positieve thermische factoren

Dankzij de thermische inertie, het vermogen om warmte en koelte op te nemen en vrij te laten, en de hoge isolatie waarde van hout, geniet u steeds van een constant en aangenaam binnenklimaat met comfortabele temperaturen zowel in de winter als zomer.

In de pers

Leest u graag nog meer over CLT?  
Ze noemen ons ook wel Wood ‘Activists’ die graag het woord voeren over CLT en duurzaam bouwen.

Contacteer ons 

Bent u op zoek naar een Architect met de nodige ervaring in duurzaam bouwen?

Wij leggen u graag uit wat CLT voor ons betekent en hoe wij uw behoeftes kunnen omtoveren tot een uniek architecturaal en duurzaam project.